Brand

9544 kilometrů nejen Norskem

Jak procestovat jednu z nejdražších zemí světa bez nadité peněženky? Jak si užít týdny samoty v nedotčené přírodě? Jak zachytit podstatu objevování v její nejčistší podobě? Mnoho lidí = mnoho odpovědí. Já vám dneska představím tu svoji.

Studio Navara Trolltunga Norsko.jpg Trolltunga, Norsko

Může to znít jako klišé, ale odpovědí na všechny výše položené otázky by mohlo být slovo čas. A rozhodnutí mít ho. Samotný čas však nestačí. Přehled vlastních priorit jde ruku v ruce s časem.

Cestování a poznávání jsem miloval odjakživa. A tak bylo moje rozhodnutí, vydat se po studiu na vysoké škole na cesty, celkem pochopitelné. Během šestiměsíční cesty jižní Evropou v letech 2010 a 2011 mě nejen zatkli a uvěznili na Gibraltaru, ale viděl jsem víc, než za celý svůj dosavadní život. Víc než jsem si kdy dokázal představit. Moje tehdejší cestování ukončilo zranění v Pyrenejích a já musel domů a do práce.

Studio Navara Lom Norsko.jpg Lom, Norsko

Poznámka autora: O cestě s názvem Dva sny (šest měsíců v jižní Evropě) jsem natočil svůj první celovečerní film, který měl premiéru v listopadu 2011. O stejné cestě píši články, které najdete zde.

V práci jsem vydržel ani ne tři roky, přičemž posledních šest měsíců jsem plánoval vše potřebné pro svoji další cestu. 8. dubna 2014 (přesně 3 roky po návratu ze své první samostatné cesty) jsem se vydal na další, kterou jsem později nazval Pád do snu. A proč zrovna Pád do snu? Trailer k filmu napoví.

 Z plakátu k filmu Pád do snu

Film Pád do snu, který měl premiéru 19. 5. 2017 v jabloneckém kině Junior, vypráví příběh obyčejného kluka, který chce znovu zažít svobodný život v přírodě, o který ho v roce 2011 připravilo zranění při jeho první samostatné cestě jižní Evropou. Příběh začíná v malebném údolí pod nejvyšší horou Finska. Mirek zde do deníku zapisuje již 159. den na cestě a vzpomíná na její začátek. Divák se v čase přenese na začátek cesty do dubna roku 2014, kdy fakticky začala Mirkova druhá dobrodružná cesta. Euforie z nabyté svobody se odráží v pocitech z prvních dní na cestě, která vede na sever. Po dvou týdnech putování z Jablonce n. N. přijíždí na nejjižnější mys Norska, kde začíná jeho opravdové severské dobrodružství. Čekají ho tisíce kilometrů jízdy severskou přírodou, stovky kilometrů stezek, na kterých týdny nepotká ani živáčka a bezpočet zážitků ze svobodného života mimo civilizaci.

Studio Navara Fannaraki Norsko.jpg Fannaraki, Norsko

Mirek začíná život, jehož součástí není sprcha ani televize. Život bez internetu, telefonu nebo zaměstnání. Žije tak, aby nemusel sáhnout do peněženky. Loví ryby, sbírá lesní plody, pije vodu z potoků a sbírá vratné lahve. S lidmi, které na svých cestách potká, se baví jen zřídka. Svoboda je pro něho tichou atmosférou domova, do které hluk a shon upovídaného života nepatří. Mirkova cesta zavede diváka na nejznámější, ale i nejopuštěnější místa v Norsku a protne téměř všechny norské regiony. A poté, co za polárním kruhem napadne první sníh, dorazí Mirek na pomyslný konec své cesty. Když se postaví k železnému globu na Nordkappu, tuší, že to není konec, ale začátek nového dobrodružství a námět pro třetí díl filmové trilogie o cestování.

Studio Navara Kafjordalen Norsko.jpg Kafjordalen, Norsko

O filmu Pád do snu

Film Pád do snu je takovým mým dítětem. S radostí jsem tvořil každou jeho vteřinu od střihu až po titulky. Ale nejdůležitější je to, co se skrývá za samotným obrazem. Ta neměřitelná touha poznávat a prožívat vše, co bezmezná svoboda a čistota času nabízejí. A tak bych vás rád pozval na další promítání filmu Pád do snu, které proběhne 8. 11. 2017 v Praze. Fotografií to všechno začalo, ale husí kůži mi přivodil až film. 

Studio Navara Pad do snu Cestovatelsky Klub.jpg 

Poznámka autora: Filmy Pád do snu a Dva sny nejsou součástí žádné oficiální distribuce a pouze představují svobodný život na cestách mým pohledem. Nejedná se o reklamu. Z prezentace těchto filmů neplyne žádný výdělek. O obou cestách jsem napsal dvě stejnojmenné knihy a ani tyto nejsou nikde k dostání. Několik promítání po celé České republice má jen představit známé a neznámé krásy severní Evropy a ukázat, co je možné zažít a vytvořit bez velkého množství peněz nebo sponzorů. Film Pád do snu bude promítán nejenom v Teplicích v září tohoto roku. Další místa promítání se odvíjí od ochoty kin a sálů zařadit do svých programů tento můj počin. Pokud vás zajímá, kde bude možné film vidět v nadcházejících měsících, sledujte facebook Studio Navara nebo můj web.

Studio Navara Premiera filmu Pad do snu.jpg Premiéra filmu Pád do snu, kino Junior Jablonec n. N., 19. 5. 2017

Miroslav

Miroslav Prousek se v roce 2010 ve svých šestadvaceti letech vzdal kariéry a života ve městě. Inspirován knihou Walden, procestoval mnoho zemí po celém světě. Láska k fotografii a filmu ho přiměla k založení Studia Navara, pod jehož hlavičkou natáčí originální svatební filmy, sportovní události, produktová videa a expedice. Více na www.studionavara.cz

Diskuse

Nikdo zatím nenapsal žádný komentář. Buďte první!
Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Další články z kategorie Cestopisy

Všechny články kategorie

Monsanto a Sortelha - klenoty Portugalska

Portugalský venkov je plný malých a útulných vesniček. Každá z nich má svoje specifické kouzlo. Dnes vám představím ty, které mě…

29.7.2020

Miroslav

Z Cabo da Roca do hor

Když se na svých cestách neohlížíte na čas, máte možnost poznat místa známá, ale i ta, o kterých se v tištěných průvodcích…

24.6.2020

Miroslav

Z Algarve na Cabo da Roca (II. díl)

Už jen dny dělí Mirka od příjezdu na nejzápadnější mys Evropy. Přečtěte si, co zajímavého lze vidět v okolí Lisabonu.

13.5.2020

Miroslav

Z Algarve na Cabo da Roca (I. díl)

Cabo da Roca je nejzápadnějším pevninským mysem Evropy. Z portugalského Algarve se na něj můžete dostat nejrůznějšími cestami.…

1.4.2020

Miroslav

Potápění na Raja Ampat, 2. část

Obří hejno kranasů plave okolo nás, bleskurychle mění směr a tvar. Velké barakudy se pohybují v modré a občas se objeví menší…

31.1.2020

Petr Peterka

Grónsko - krajina půlnočního slunce

Je druhá polovina července a já s radostí dávám vale vyprahlému a rozpálenému Česku a přes Kodaň letím na území, které je z 85%…

20.1.2020

Michal Balada